Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Opleiden

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

  • Home
  • Cases
  • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit
Certus Groep verzorgde de 4-daagse opleiding voor professionals van o.a. de gemeente Den Haag, Sociale Dienst Drechtsteden, de gemeente Rijswijk en de BAR-organisatie.

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Ambtenaren bevinden zich constant in een maatschappelijk-politiek krachtenveld waar informatie wordt opgehaald en gedeeld. Certus Groep verzorgde in dat kader voor inmiddels tientallen professionals de 4-daagse opleiding Politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Professionals van o.a. de gemeente Den Haag, de gemeente Nissewaard, de gemeente Rijswijk, de gemeente Leidschendam-Voorburg, de gemeente Maassluis, de Sociale Dienst Drechtsteden en de BAR-organisatie behoorden tot de deelnemers.

Zij leerden in deze opleiding de organisatie van de overheid kennen en de positionering van de gemeente. Zij stonden uitvoerig stil bij het maken van een goede vertaalslag naar de praktijk om geschikte paden te bewandelen om zowel intern als extern alle betrokkenen tijdig en juist te informeren. Door uw politiek-bestuurlijke antenne te trainen neemt de impact van uw adviezen namelijk toe.

Trainer en gemeentesecretaris

Jan Schellevis is één van de trainers van de opleiding. Doordat Jan ook in de rol van gemeentesecretaris, raadslid en wethouder werkzaam is geweest weet hij als geen ander hoe het er in de praktijk aan toe gaat en wat de huidige behoeften en uitdagingen zijn van ambtenaren. Jan onderkent dat niet alleen dat feiten belangrijk zijn, maar ook de bestuurlijke/politieke belangen. Jan: “De rol van de adviseur is een uitdaging die vraagt om een permanente scherpte waar de bestuurders op kunnen rekenen.”

Voor trainer Marko Does is leren de belangrijkste veranderstrategie en dit is ook de reden dat hij zijn gehele werkzame leven opleidingen en cursussen heeft gevolgd. Marko is tevens directeur van het Werkplein Hart van West-Brabant. “Door te leren blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en dat is noodzakelijk in de snel veranderende wereld waarin de lokale overheid opereert. Ik geloof dan ook zeer in het leren door te doen. Bewust en gestructureerd met en van elkaar leren van het werk dat we doen. Juist een combinatie van opleidingen en cursussen én leren van de dagelijkse praktijk zorgen ervoor dat we up-to-date onze steeds complexer wordende taken kunnen blijven uitvoeren.”

Praktijkgericht

Op de derde opleidingsdag werden de inzichten en theorie uit de eerste dagdelen behandeld door te oefenen met reële situaties uit de eigen praktijk. De referentie- en handelingskaders van de deelnemers wordt zodoende op de proef gesteld en er worden concrete handvatten aangeboden om in complexe situaties de rol als adviseur te pakken. Meer informatie over de inhoud van de opleiding treft u aan op deze pagina.

Certificering

Kwaliteit staat bij Certus Groep centraal en is verweven in elk element van onze dienstverlening.

Meer weten

SNA
ISO
NEN
CRKBO

Vestiging Rotterdam

Wijnhaven 3 U
3011 WG Rotterdam

Vestiging Utrecht

Nieuwegracht 6
3512 LP Utrecht

Vestiging Tilburg

Spoorlaan (Binnenkort) 
5038 CH Tilburg