Hedendaagsegemeente
Opleidingen

Werken binnen de hedendaagse gemeente

In het kort

In de onze samenleving zijn veel publieke verantwoordelijkheden belegd bij de lokale overheid. Dit is het gevolg van een langlopende tendens waarin de overheid zich steeds meer faciliterend opstelt vanuit het motto ‘nabij is beter’. Deze opleiding haakt in op de vraag welke machten, structuren en wet- en regelgeving hieraan ten grondslag liggen en wat daarvan de impact is op werken bij een gemeente. Hoe verhouden opdrachtgever- en opdrachtnemerschap zich tot elkaar en wat betekent dit voor de rol van uw professionals? Waar liggen de verantwoordelijkheden van een gemeentelijk ambtenaar en waar houden deze op?

Toon meerToon minder
  • 795,-
  • 2 dagdelen
  • De ambtenaar van nu

Opleidingsthema's

De opleiding ‘Werken binnen de hedendaagse gemeente’ bestaat uit de onderstaande vijf opleidingsthema’s. In elk thema staan de unieke aspecten van het publieke domein centraal.

  • de gemeente binnen het staatsbestel
  • de organisatie en bevoegdheden van de gemeente
  • wettelijke en financiële kaders binnen de gemeente
  • de bestuurlijke en ambtelijke organisatie
  • de faciliterende overheid
Toon meerToon minder

In de eerste lesdag gaat u aan de slag met de Algemene Bestuurs- en Gemeentewet. De verhouding van de gemeente in relatie tot het Rijk, de Provincie en andere bestuurlijke organen komen aan bod net als de verhoudingen binnen de gemeenten zelf. Wie legt verantwoording af aan wie en wat typeert de algemene gemeentelijke cultuur? Aan de hand van praktijksimulaties wordt er ervaring opgedaan om vanuit de positie als ambtenaar tijdig en juist interne partners te betrekken. Hiernaast krijgt u gevoel voor de financiële stromen binnen een gemeente en wordt er ingezoomd op de faciliterende rol van de overheid.

De tweede lesdag wordt er ingegaan op sociaal-economische, demografische, politieke en technologische ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de faciliterende rol die de overheid steeds meer aanneemt. In een interactieve sessie gaan we na wat het betekent om een functie uit te oefenen in een ‘doe-democratie’. In het bijzonder zoomt u in op wat dit betekent voor de relatie tussen het ambtelijke en bestuurlijke apparaat. Verder ontwikkelt u uw spelgevoel voor de relatie tussen het werken als ambtenaar en het maatschappelijke speelveld. U leert op basis van praktijkvoorbeelden over waarom juist nu burgers, ondernemers en andere stakeholders belangrijke partners in het vormgeven van het eigen werk zijn.

Begeleiding

Uw trainer is oud-wethouder en heeft ruime ervaring in managementfuncties binnen het publieke domein opgedaan. Tijdens de opleiding stelt u met uw trainer uw doelen vast en gaat u samen aan de slag. Praktisch, helder en doelgericht. In uw leertraject staan maatwerk en persoonlijke aandacht centraal.

Toon meerToon minder

Resultaat

U heeft inzicht in het staatsbestel en de organisatie en bevoegdheden van gemeenten. Wettelijke en financiële kaders binnen gemeenten kennen geen geheimen meer voor u. U heeft kennis opgedaan over de bestuurlijke en ambtelijke organisatie en begrijpt de rol van een faciliterende overheid ten volle.

Toon meerToon minder

Heeft u vragen?

Onze adviseurs helpen u graag met het beantwoorden van vragen en persoonlijk advies.

WhatsApp ons

WhatsApp contact binnen kantooruren

Heeft u interesse in deze opleiding?

De inschrijving voor de opleiding Werken binnen de hedendaagse gemeente is open. Wilt u meer informatie? Vraag dan de brochure of een offerte aan. 

Certificering

Kwaliteit staat bij Certus Groep centraal en is verweven in elk element van onze dienstverlening.

Meer weten

SNA
ISO
NEN
CRKBO

Vestiging Rotterdam

Wijnhaven 3 U
3011 WG Rotterdam

Vestiging Amsterdam

Herikerbergweg 7
1101 CN Amsterdam