De gemeente Halderberge

01-08-2018 09:52

De West/Brabantse gemeente Halderberge is ontstaan op 1 januari 1997 na de samenvoeging van de gemeente Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en de kernen Bosschenhoofd en Stampersgat. Dit was een gevolg van de gemeentelijke herindeling in de provincie Noord-Brabant. De naam Halderberge symboliseert de historische verbondenheid van de dorpskernen en doet recht aan de historische grondslag van waaruit de dorpsgemeenschappen zich hebben ontwikkeld.

Omgeving Halderberge
Halderberge heeft ongeveer 30.000 inwoners en is goed bereikbaar door zijn ligging naast de rijkswegen A16, A17 en A58. Rotterdam, Zeeland en Antwerpen zijn vanaf Halderberge goed te bereiken. Halderberge is een groene gemeente met agrarische en bosrijke gebieden. De kernen herbergen veel historisch erfgoed. Het is goed toeven voor inwoners, ondernemers, passanten en recreanten in Halderberge. Het gemeentehuis bevindt zich in Oudenbosch.

De basiliek
Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote Basiliek van H.H. Agatha en Barbara die tussen 1865 en 1892 is gebouwd. Het Roomse leven is hierdoor nog te voelen en te proeven. Het ontwerp van deze basiliek is geïnspireerd door twee Romeinse kerken. De koepel van de basiliek is een verkleinde replica van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek en de voorgevel is een replica van de voorgevel van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome.

Socialmedia_basiliesk_header